Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Πατήρ Κονάνος

Εντελώς τυχαία έμαθα για αυτή την ομιλία. Και μπορώ να πω με σιγουριά ότι άξιζε τον κόπο.

Η ομιλία έγινε χθες στο χώρο της Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσία. Ο πατήρ Κονάνος μίλησε για το άγχος. Με μια λέξη ήταν εξαιρετικός.

Απλότητα, αμεσότητα, οικειότητα και αυτή η ξεκάθαρη εντύπωση ότι είναι κι αυτός ένας από μας. Ήταν φανερό ότι μιλούσε για κάτι που έζησε και ζει καθημερινά και ο ίδιος.

Μερικά πράγματα που συγκράτησα (ειπωμένα με το δικό μου τρόπο, όπως τα κατάλαβα):

1. Προσαρμοστικότητα. Πρέπει να μάθουμε να είμαστε βολικοί και να προσαρμοζόμαστε στις καταστάσεις. Και να προσπαθούμε να βελτιώσουμε, ότι μπορεί να αλλάξει. Η αποτυχία είναι μέσα στα πιθανά αποτελέσματα.

2. Σημαντική πηγή άγχους: "Τι θα πει ο κόσμος;" Φράση που συγκράτησα αυτούσια: "Άσ' τον κόσμο στον κόσμο του και ζήσε στο δικό σου κόσμο!"

3. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τουλάχιστον ένα άτομο να μας ακούσει. Να μοιραστούμε τη στενοχώρια, την ανησυχία και το άγχος μας. Και με το ίδιο τρόπο πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε τους άλλους.

4. Να ζούμε το εδώ και το τώρα. Στην πραγματικότητα αγχωνόμαστε συνήθως για πολύ μακρινά (και μάλλον εξαιρετικά απίθανα) πράγματα.

5. Να βλέπεις μπροστά, στις στιγμές που έρχονται, την ελπίδα. Να κοιτάζεις με αισιοδοξία φανταζόμενος τα θετικά. Να πιστεύεις πραγματικά ότι όλα θα πάνε καλά. Και να προσεύχεσαι πιστεύοντας ότι τα θετικά θα γίνουν.

6. Μετά από ένα δυο χρόνια αυτό που σε αγχώνει απίστευτα σήμερα, δεν θα είναι τίποτα, δεν θα υπάρχει καν στο σκηνικό της ζωής σου. Πιθανότατα ούτε θα το θυμάσαι. Άρα το άγχος είναι μια απάτη, μια παγίδα, που όλοι πέφτουμε μέσα.

7. Το ψέμα φέρνει άγχος. Προσπαθείς να μη φανερωθεί το ψέμα και λες κι άλλα, και αγχώνεσαι. Αλήθειες.

8. "Όταν αγχωθείς, ζήτα τη βοήθεια του θανάτου" (μακάβριο το ξέρω και το τόνισε και ο ομιλητής). Το είπε όμως με τόσο αστείο τρόπο που ο κόσμος κατάλαβε τί ήθελε να πει.

9. Να μην στηρίζεσαι στη γνώμη των άλλων για να θεωρήσεις ότι έχεις αξία. Να ξέρεις ότι έχεις αξία από μόνος σου, από την ύπαρξή σου και μόνο, από την χάρη του Θεού που κουβαλάς, από την εικόνα του Θεού που επίσης κουβαλάς και από πολλά άλλα. Όταν στηρίζεσαι στην γνώμη των άλλων, αγχώνεσαι και μάλιστα πολύ.

10. Αναφέρθηκε και στο κουτσομπολιό (κάπως εκτός θέματος), αλλά ήταν ενδιαφέρον ο τρόπος που το έθεσε. Είπε, αν θυμάμαι καλά, με βάση μια προσωπική του ιστορία, ότι ποτέ δεν ξέρουμε γιατί και διότι κάποιος έκανε κάτι. ΝΑ μην κρίνουμε όμως όταν δεν ξέρουμε γιατί πολύ πιθανό να κάνουμε λάθος.

Γενικά, ένιωσα όμορφα μετά το τέλος της ομιλίας. Ένιωσα σαν να είχα μόλις μιλήσει με έναν καλό φίλο και μου είπε μερικά σωστά λόγια ξέροντας με πολύ καλά. Ειδικά στην παρούσα μου φάση, ο πατήρ Κονάνος ήταν σαν να μου μιλούσε αποκλειστικά εμένα. Ήταν και σήμερα το απόγευμα στην Ελίτα αλλά δεν τον είδα. Ελπίζω να βρω την εκπομπή κάπου στο ίντερνετ.