Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Γιατί θα ψηφίσω VOLT στις Ευρωεκλογές!

Στις 9/6/2024 θα ψηφίσω VOLT στις Ευρωεκλογές! Ένιωσα την ανάγκη να το καταγράψω και να εξηγήσω και τους λόγους για αυτό.

Όσα έχω ακούσει από το VOLT Κύπρου, αλλά και όσα έχω ακούσει/διαβάσει για το VOLT Europe μου έχουν δημιουργήσει θετικότατη εικόνα. Θεωρώ ότι ο τρόπος που δημιουργήθηκε ως το πρώτο ευρωπαϊκό κόμμα, είναι πρωτοποριακός και δείχνει την τεράστια σημασία που αποδίδεται από το κόμμα αυτό στην ευρωπαϊκή του ταυτότητα και διάσταση. Πράγματι, οι θέσεις που προωθούν ξεκινούν από το σημείο που αφορά την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής ταυτότητας, αλλά και της ίδιας της θέσης της Ευρώπης στον πλανήτη μέσω πρωτοβουλιών που στόχο έχουν να δημιουργήσουν και να ενισχύσουν τις κοινές πολιτικές μεταξύ των Ευρωπαίων. 

Έχει ως ύψιστη προτεραιότητα του η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ είναι γνήσιος εκφραστής καθαρών θέσεων σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας. Επίσης, δηλώνει ότι είναι δικοινοτικό κόμμα αφού άνοιξε την πόρτα σε Τουρκοκύπριους και έχει ξεκάθαρη προσέγγιση στο κυπριακό χωρίς να κρύβεται πίσω από τους συνήθεις ψεύτικους πατριωτισμούς.

Επιπρόσθετα και πέραν από πολιτικές θέσεις/προτάσεις - που σίγουρα κατέγραψα πολύ αποσπασματικά - η παρουσία του Μακάριου Δρουσιώτη στο ευρωψηφοδέλτιο προσδίδει ακόμα έναν χαρακτήρα σε αυτή την εκλογική διαδικασία: Το VOLT εκπροσωπεί σε αυτές τις εκλογές - καλώς ή κακώς - τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά, τον αγώνα ενάντια στις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και τον έλεγχο των ΜΜΕ, και εν τέλει τον αγώνα για μια Κύπρο που να μπορέσει να ξεφύγει από τα δίκτυα της συμμορίας που την κυβερνά. Όποιος έχει διαβάσει την τριλογία του Δρουσιώτη ("Η συμμορία", "Έγκλημα στο Κραν Μοντανά" και "Κράτος Μαφία") έχει αντιληφθεί τον τρόπο σκέψης του Δρουσιώτη και τα κίνητρά του. Έχει ταυτιστεί - κακώς κατά την άποψή μου γιατί τα πυρά κινούνται προς ολόκληρο το πολιτικό σύστημα - με τον "πόλεμο" εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη. Ο τρόπος που τα ΜΜΕ της χώρας χειρίστηκαν το "ζήτημα" Δρουσιώτη ήταν αρκούντως κατατοπιστικός για το μέγεθος του προβλήματος που αφορά την πολυφωνία και τον έλεγχο των ΜΜΕ στην χώρα μας. Και ήταν και ικανότατη ένδειξη ότι τουλάχιστον τα γεγονότα και στοιχεία που καταγράφει ο Δρουσιώτης ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα (έστω στη συντριπτική τους πλειοψηφία), ακόμα και αν κάποιος διαφωνεί με τα συμπεράσματά του ή έστω με κάποια εξ αυτών. Σε κάθε περίπτωση, ο άνθρωπος αυτός που σαν σύγχρονος Δαυίδ ύψωσε με γενναιότητα το ανάστημά του ενάντια σε ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα, και δεν πτοήθηκε παρά το γεγονός ότι αποδεδειγμένα στοχοποιήθηκε από το σύστημα αυτό, θεωρώ ότι πρέπει να υποστηριχθεί σε αυτές τις εκλογές. Όχι γιατί είναι πολιτικός, ούτε ως ανταμοιβή για τους κόπους του. Πρέπει να υποστηριχθεί για να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα στο σύστημα αυτό, ότι πλέον γνωρίζουμε και είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε για να κερδίσουμε την χώρα μας πίσω. 

Σε κάθε περίπτωση, θέλω να σημειώσω ότι πιστεύω στις ικανότητες του Δρουσιώτη και για την περίπτωση που αυτός (ως εκ θαύματος) εκλεγεί. 

Ο δεύτερος μου σταυρός θα πάει στον Νικόλα Κυριάκου, έναν άνθρωπο που "γνωρίζω" μέσα από τοποθετήσεις και αρθρογραφία του από πολύ παλιά. Έναν άνθρωπο με συγκροτημένη σκέψη και λόγο, όσο ελάχιστοι, έναν άνθρωπο με πολιτικό υπόβαθρο και κατάρτιση, με ευρωπαϊκή εμπειρία και ικανότητες και κυρίως έναν άνθρωπο που τοποθετείται με καθαρότητα και με συγκεκριμένο τρόπο σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Στα διάφορα podcast που τον άκουσα, συνειδητοποίησα ότι η διαφορά του με την ξύλινη, γενικόλογη και αόριστη πολιτική γλώσσα της συντριπτικής πλειοψηφίας του εγχώριου πολιτικού προσωπικού, είναι χαώδης, σε βαθμό που να φαίνεται ως όαση μέσα στην έρημο! Με πλήρη αντίληψη του ρόλου της πολιτικής και της διαδικασίας παραγωγής πολιτικής, με τόλμη να εκφράσει καθαρή θέση σε ζητήματα που οι πλείστοι υπεκφεύγουν και συγκεκριμένα, θέσεις με τις οποίες συμφωνώ και καλύπτομαι απόλυτα (τουλάχιστον όσα άκουσα μέχρι σήμερα). 

Γενικότερα, θεωρώ ότι το VOLT Κύπρου αυτή τη στιγμή είναι ένα πρότζεκτ υπό δημιουργία (work in progress) και δεν πρέπει να κριθεί αυστηρά (ακόμα). Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που ανέλαβε και το τρέχει μια μικρή ομάδα 10-20 ατόμων τους τελευταίους 5-6 μήνες, με μόλις τους 3 τελευταίους να θεωρείται προεκλογική, χωρίς πόρους, χωρίς γραφεία, χωρίς πολλά από αυτά που σου δίνουν προβολή και εν κατακλείδι ψήφους. Αυτό που για μένα έχει σημασία, από όσα έχω δει μέχρι σήμερα, είναι ότι το VOLT στέκεται σε θέσεις και αρχές που είναι προοδευτικές και φιλελεύθερες. Αυτός ο πολιτικός χώρος θεωρώ ότι στην Κύπρο εδώ και χρόνια παρουσιάζει ένα κενό. Φιλοδοξία και ελπίδα μου είναι το VOLT να καλύψει επάξια αυτό το κενό και να εδραιωθεί. Πιστεύω πραγματικά ότι ένα κόμμα που να καλύπτει αυτό το πολιτικό πεδίο μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο και ωφέλιμο για την χώρα μας. 

Πρέπει να παραδεχτώ με βάση τα πιο πάνω, ότι θα ψηφίσω VOLT με γνώμονα όχι τόσο το τι είναι και τι πρεσβεύει σήμερα, αλλά πολύ περισσότερo για αυτά που το κόμμα αυτό μπορεί να γίνει, εάν του δοθεί η ευκαιρία. Και αυτή την ευκαιρία θέλω πραγματικά να του την δώσω με την ψήφο μου, την οποία θα δώσω με απολύτως καθαρή την συνείδησή μου!